Een dynamische orthese, meteen een schot in de roos!

Voor het hele gezin alleen maar voordelen dankzij de D!NASleep Pediatric. De mama van Simon vertelt ons haar verhaal.

Al enige tijd hadden de specialisten in Pellenberg ons een slaaporthese voorgeschreven. Simon zijn lichaampje moet tijdens het slapen extra goed ondersteund worden, want hij lijdt zowel aan een verhoogde spierspanning als een spierslapte. Maar de voorgevormde orthese in hard schuim was geen succes. Simon kon het mentaal en fysiek niet aan om in één keer in een ‘vaste’ houding te worden geplaatst met armen en benen gespreid. Hij begon zich meestal zodanig op te jagen dat het zweet hem uitbrak en van slapen was geen sprake, zelfs al kreeg ik het over mijn hart om hem er een uur in te laten liggen.

VIGO zocht samen met ons naar een andere oplossing en zo kwamen we op het idee om een aantal losse harde ortheses te maken: een driehoek voor tussen zijn benen en andere stukken als ondersteuning van zijn lende. Hierdoor was hij niet helemaal gefixeerd, maar het was beter dan niets. Het ging goed, tot hij na een rugoperatie voor zijn bestwil in wisselhoudingen moest liggen, en dat ging niet met die hulpmiddelen. Met wat zwangerschapskussens knutselde ik dagelijks een zo goed mogelijke ondersteuning voor hem. Het was niet helemaal stabiel en zijn lichaampje werd niet voldoende ondersteund maar dit was, opnieuw, beter dan niets.

Omdat Simon nogal veel wriemelt in zijn bed, lagen de kussens vaak al na een uur naast zijn bedje, waardoor hij niet comfortabel op zijn zij lag en vaak met spierkrampen wakker werd.

D!NASleep Pediatric brengt soelaas

Via de kinesiste van Simon z’n schooltje maakten we kennis met de dynamische orthese. Ze kende Simon zijn slaapprobleem en toen ze hoorde van dit product, zorgde ze ervoor dat we het voor enkele weken konden uittesten. Bij het afleveren van de test orthese, kregen we uitgebreid uitleg hoe de D!NASleep het best gebruikt werd. En dat bleek meteen een schot in de roos!

Dankzij deze orthese kunnen we zijn lichaampje volledig en stabiel ondersteunen, in welke slaaphouding hij ook wil slapen. We bouwen het elke avond in een mum van tijd weer op, en het geeft hem voldoende tijd om aan elke nieuwe correctie te wennen. Met velcrostrips zetten we alles ‘vast’, en dat blijft ook zo voor de hele nacht.

Simon ligt nu in een goede slaaphouding waardoor hij een voldoende lange nachtrust heeft (en wij, de ouders, ook!). Hij is nu nog meer dan vroeger goedgezind en heeft ook minder rustpauzes nodig overdag.