Mathis, de “blade-runner Kid”

Hij is vijf jaar en het eerste Belgische kind met een blade. Mathis spreekt liever over “zijn loopbeen”, want hij is vooral héél blij dat hij eindelijk kan mee lopen met zijn vriendjes. Dankzij de blade is het lopen en sporten veel gemakkelijker geworden voor Mathis, zowel op school als daarbuiten.

Mathis werd geboren met 3 teentjes en een té klein voetje. Ze moesten vrij snel beslissen: het onderbeen amputeren of een beenverlenging? Een moeilijke keuze, maar toen de specialist zei dat hij voor zijn eigen kind zou kiezen voor ‘een amputatie’, was de keuze toch snel gemaakt. En ze hebben er nog geen seconde spijt van gehad!

Toen Mathis 1,5 jaar oud was leerde hij stappen met een beenprothese en kon vrij snel alles: fietsen, stappen, voetballen, … Maar met zijn nieuwe blade lukt het allemaal net iets beter!

Nieuw ‘loopbeen’

In november vorig jaar kreeg Mathis zijn blade, of liever zijn ‘loopbeen’. Toen VIGO zag hoe sportief Mathis was, werd een actie opgezet in samenspraak met Cédric Lescut (professioneel golfer), Össur en VIGO zelf.

Het initiatief wordt vooral gedragen door Cédric Lescut, die zelf na een lange coma ontwaakte met een geamputeerd been. Via Androïd34 zamelt hij geld in en wil hij kinderen met geamputeerde ledematen verder vooruit helpen via sponsoring van een sportprothese.

De hele familie is Cédric en de andere partners uiteraard enorm dankbaar, maar hét grote idool van Mathis is toch wel paralympiër Bjorn Nelen. Tijdens de SportsFair, in februari, heeft Mathis Bjorn ontmoet en heeft hij deelgenomen aan de training met een 6-tal andere atleten. Hij voelde zich duidelijk in zijn sas, maar Bjorn was de atleet waar Mathis het meest naar opkijkt. “Dat was de dag van zijn leven!”, vertelde zijn mama onlangs nog in de media.

Ondertussen heeft Mathis weinig problemen en groeit hij op zoals elk ander kind. Als 5-jarige kleuter voelt hij zich prima bij de andere kinderen en ook de juf en zijn klasgenootjes zijn gewoon aan de prothese. “Op de eerste dag ben ik wel meegegaan naar de school om de klas uitleg te geven over zijn prothese, of poppenbeentje”, vertelt Jochen, de papa van Mathis.