Joël Roelants zoekt nieuwe sportieve uitdagingen na val als motocrosser

“Mijn wervelkolom is gebroken, niet mijn mentaliteit”

De weg naar wereldsucces lag vorig jaar open voor motorcrosser Joël Roelants, maar een onfortuinlijke val tijdens de Grote Prijs van Italië in juli 2014 besliste daar anders over. De motorcrosser raakte verlamd vanaf zijn borst. Een zware dobber, maar Joël wil absoluut vooruit in het leven: “Momenteel test ik verschillende nieuwe sporten uit.”

In het Belgische motorcrosslandschap gold Joël Roelants al jaren als een groot talent. Als junior werd hij één keer wereldkampioen en zelfs eens Nederlands kampioen, als Belg nota bene. De motorcrosser stond meermaals op het podium van een Grote Prijs in de MX 2 klasse en kon in 2014 overstappen naar de koningsklasse van de motorcross: de MX 1. Hij hoopte zo binnen een paar jaar wereldkampioen te kunnen worden, tot een onfortuinlijke val in de Grote Prijs van Italië in juni 2014 zijn lot bezegelde. Bij de val kwam Joël’s motor op zijn rug terecht, met als resultaat zes gebroken wervels, waarvan er 2 door zijn ruggenmerg gingen. Een operatie van 6 uur mocht helaas niet baten. Sindsdien moet hij leven met een complete dwarslaesie (onderbreking van de zenuwen). Hierdoor is hij verlamd vanaf zijn borst. De ambitieuze sporter moest zijn dromen in de motorcrosswereld meteen opbergen.

Knop omgedraaid

Een wereld die instort, maar Joël Roelants bleef niet bij de pakken zitten. Hij gebruikt zijn winnaarsmentaliteit nu om nieuwe uitdagingen te zoeken en zich aan te passen aan de nieuwe situatie. “Het ergste vind ik dat ik niet meer kan crossen en lopen. Maar ik ben niet negatief ingesteld en probeer alles positief om te buigen. Vier uur na de operatie heb ik de knop omgedraaid en gekozen om voor mijn geluk te gaan.”

Joël focust daarbij niet op wat hij niet meer kan, maar op wat hij wel nog kan. “Mijn doel was meteen om alles zelfstandig te kunnen. Dat heb ik ondertussen al bereikt. In het begin wou ik zo snel mogelijk opnieuw sporten. Maar na wat nadenken leek het beter om mijn lichaam de eerste maanden in het algemeen opnieuw te versterken. Ik wil mij niet meteen toeleggen op één specifieke sport, ik ben bang dat ik dan veel zal missen. Ik test nu eerst verschillende sporten uit: handbiken, zowel op de weg als offroad, “lopen” met de rolstoel, rolstoelbasket, badmintonnen, tafeltennissen, karten, … de mogelijkheden zijn in feite oneindig”, zegt Joël ambitieus.

“Ik ga ook skiën en wakeboarden.” Hij wil zelfs nog een stapje verder gaan. “Ik wil mijn motor laten aanpassen en uitzoeken hoe ver ik daarmee kan gaan. Ik ben wel op zoek naar alles wat ik ook kon beleven in de motorcross: competitie, snelheid, hoogte, lef en durf.” Joël werkt daarbuiten ook als co-commentator voor de motorcrosswedstrijden bij Dutch motors TV.

 

Actieve rolstoel en sportieve handbike

VIGO helpt Joël om zijn actieve leven verder te zetten. Joël koos voor de Tilite actieve rolstoel, in combinatie met de Freewheel, waarvoor VIGO invoerder is voor België. Met de mountainbike wielen kan hij zich op oneffen terrein begeven en kan hij zijn collega’s gaan aanmoedigen tijdens de motorcross. Om zijn energie kwijt te kunnen en stevig te trainen, heeft Joël de door VIGO aangepaste ‘Invacare Force End RX’ gekozen om sportief te handbiken. Joël kwam zijn aangepaste sporthandbike ophalen en testen op de parking van de showroom in Wetteren. “Ik ben heel tevreden: nu lig ik zo dicht tegen het wegdek, dat ik aerodynamisch kan rijden en een stevig tempo kan ontwikkelen. Dat geeft me een goed gevoel!”